Väsjöbacken blir ett alpint centrum

Anders Törner
I skogen till vänster ska en snöpark med ny lift byggas. Tränaransvarige Anders Törner hoppas att den ska minska trängseln i Väsjöbacken. Foto Anna Zek.

Tiomiljonerssatsning ska minska trängseln i backen

Nya liftar och en snöpark ska minska trängseln i Väsjöbacken. Sollentuna kommun satsar 10 miljoner under tre år på att förbättra utförsåkningen.

En park för hopp och trick

  • En funpark, eller snöpark, byggs i backen och kan både nyttjas av skidåkare och snowboardåkare.
  • Stående inslag är olika typer av hopp, exempelvis big air, hip jumps och table tops.
  • Rails motsvarar trappräcken, som även skateboardåkare hoppar upp på för att göra trick.
  • Boxar kan sägas vara två räcken med en platta emellan. De kan till exempel vara svängda eller ha formen av en puckel.
  • Skicrossbanor och en halfpipe kan ?nnas i en funpark.

 

Sollentuna slalomklubb har höga ambitioner.

– Vi vill få fram världscupsåkare, säger Rickard Schwalbe i klubbens backkommitté.

För att nå målet krävs bra  träningsmöjligheter med gott om backutrymme for att sätta banor.

l dag är konkurrensen hård mellan slalomåkare, trickåkare och allmänhet.

På vardagarna kan upp till 150 barn träna i backen, samtidigt som allmänheten får hålla till i familjebacken eller till höger om bygelliften där det stora hoppet ligger.

– Det är ett hårt tryck på klubben att ta emot fler barn och ungdomar, men tyvärr kan vi inte det eftersom backens och liftarnas kapacitet inte räcker till. Om vi tog emot fler skulle de bara få stå i liftkö, säger Anders Törner, huvudansvarig för slalomklubbens drygt 80 ideellt arbetande tränare.

De nya liftarna, snöparken och uppgraderingen av snökanonanläggningen, kan ge klubben det efterlängtade lyftet.

– Förbättringarna i Väsjöbacken gör att vi också kan attrahera bättre tränare, säger Rickard Schwalbe.

Tanken är att uppgraderingen av anläggningen ska inledas efter denna säsong. En riktig snöpark har länge varit efterfrågad. Både bland de som gillar att hoppa och göra trick, men också bland de åkare som tycker att hoppen är i vägen i den vanliga backen.

Snöparken ska ligga mellan nuvarande familjebacken och huvudbacken. I dag växer träd i området, men de kommer att fällas. Snöparken ska försörjas med en ny lift. Denna kommer att stanna vid parkens översta punkt och går därmed inte till Väsjöbackens topp. Men en ny topplift av bygelmodell ska också byggas, med högre kapacitet än dagens bygellift.

Slutligen kommer den nuvarande snökanonanläggningen att uppgraderas. Det anses behövas eftersom ny bebyggelse planeras till Väsjöområdet.

– Vi har krav på oss att bullret från snökanonerna inte får vara för högt. De ska också vara miljöcertifierade, säger Kjell Lauri på fritidskontoret.

Entreprenören Olle Carlsson som driver anläggningarna i Väsjöbacken bedömer att det kan bli knappt om tid om snöpark och liftar ska stå klara till nästa säsong.

– Man får nog räkna med att det inte är klart förrän säsongen 2012-2013, säger han.

Enligt planerna i det så kallade Väsjöprojektet ska backens parkeringsplats bebyggas med bostäder. En ny parkeringsplats kommer då att anläggas på bergets baksida. Men det bedöms inte kunna ske före 2014.

– Men när den nya parkeringsplatsen är på plats kommer vi att ?ytta nuvarande lift i huvudbacken dit, säger Olle Carlsson.

Sollentuna slalomklubb hoppas att Väsjöbacken kan utvecklas till ett alpint centrum.

– Vi har flest utförsåkare, och vi har många duktiga tränare, men vi saknar anläggningar. I fjällen råder omvända förhållanden. Där har man anläggningarna, men saknar tränare och åkare, säger Tränaransvarige Anders Törner.

Anders Carlsson
anders.carlsson@mitti.se
tel 550 551 24

Källa: Mitt i Sollentuna, 23 november 2010 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sex + 11 =