Om Väsjögruppen

 

Sportfältet, vy från Väsjöbacken

Väsjögruppen är en fristående aktionsgrupp bildad för att rädda Edsbergs sportfält. Här kommer vi att publicera all relevant information samt olika synpunkter om det jättestora projektet ”Väsjöstaden”.

I vintras var det en fotoutställning i centrala Stockholm: fotoreportage av Mattias Klum, ”Sanningens minut för Borneo”. På Borneo växer världens största blomma, världens största orkidé, världens största köttätande växt och världens största nattfjäril. Genom sina fotografier berättar Mattias Klum hur Borneos regnskogar går upp i råk och spån. Oljepalmsplantager tar över för att det finns en stor förfråga för palmolja, som användas t.ex. till matlagnig, kosmetika och till och med biobränsle.

Vi alla har sin egen Borneo här på hemmaplan. För en är det Järvafältet, för den andre – Tallskogen, för oss blev det sportfältet i Edsberg. Vi måste agera nu, innan är det försent!

Om tio år kommer det på Sportfältet i Edsberg sannolikt inte att finnas några gräsplaner att spela på eller leka på! Den tennishall som finns nu kommer att rivas. Den grusplan som används för fotboll och andra övningar kommer att försvinna. Ett tjugotals punkthus om fyra, fem våningars höjd skall enligt en skiss från kommunalkontoret byggas på Sportfältets gröna ytor.

En genomfartsväg från övriga delar av ”Väsjöstaden”, skall gå i en båge fram till Väsjön åt ena hållet och utvidgar sig till Frestavägen åt det andra. Tusentals fler fordon kommer att dra genom Edsberg på väg mot Danderydsvägen. Den totala projektkostnaden är över 1 miljard kronor och kommunen kommer att få ligga ute med hundratals miljoner de närmaste åren. Detta beräknas då klaras av med stora räntekostnader eller minskning av kommunens övriga service och åtaganden.

Är du berörd är det NU som du har möjlighet att säga ifrån! Skicka din insändare till info@vasjo.se. Stöd oss och skriv under protestlistan mot skövlingen av Sportfätet i Edsbeg.