Protest mot Byggnation av bostäder kring Väsjön i Sollentuna

När jag var liten så åkte väldigt många till tippen på Väsjöbacken. Allt kastades utan någon som helst sortering. Jag har själv sett detta när jag var barn. Jag kommer ihåg att kylskåp, spisar och allt som inte gick att kasta i vanliga soptunnan hamnade där. Senare blev detta en slalombacke. Alla dessa gifter som tippen utsöndrar rinner ner i Väsjön varje år med snösmältningen. Väsjön är giftig, det står en skylt att det är en badplats men det borde stå badförbud i stället! Jag vet många hundar som har badat där och efter badet så får de flesta klåda, tappar päls och får magproblem och kräkningar. Även om Väsjön saneras vid ett tillfälla så måsta man göra detta varje år. Man vet inte hur djupt gifterna finns i backen så det värsta gifterna kanske inte kommer fram förrän om 100 år. Det är helt ansvarlöst att bygga bostäder i anslutning till Väsjön, tänk bara på alla barn som kommer att bli förgiftade! Det växer kantareller vid Väsjöns strand. Kantareller doftar normalt fantastiskt men dessa kantareller stinker.
När Sportfältet byggdes så höjdes marken någon meter där grusplanerna finns idag, det som användes för att höja nivån kommer från rivningarna i gamla Klara, alltså mer gamla gifter. Nu anlägger Sollentuna vattenrör i denna mark och massan som grävs upp stinker. Den massan som grävs upp tippas nu i Väsjöbacken som håller på att byggas ut. Alltså ytterligare nya gifter i backen som senare åker ner i Väsjön. Kanadagässen som är ett problem nästa överallt finns inte där, de är för smarta för att bo där.
Slalomåkare kommer inte heller att komma till Väsjöbacken på vintern om dom måste gå längre än idag. Kommunen och ägarna till backen investerar otroligt mycket pengar i backen just nu och hoppas på att det ska komma ännu mera skidåkare, det kommer dom inte att göra om parkeringen flyttas. Då kanske backen måste stänga och alla som har satsat förlorar pengar. Dessutom så får kommunen i många skattekronor om backen fungerar och drar turister. Det är bra för oss alla.
Området runt Väsjön och Rösjön är numera ett naturreservat och jag tror inte skogen mäktar med flera som springer runt i skogarna.
Någon väg från Sportfältet till Edsberg är det mest korkade förslag som jag har hört. Edsberg klarar inte flera bilar, det är redan trafikfarligt för alla förskolebarn som dagligen besöker området. Hur ska de ta sig ner till Sportfältet på ett säkert sätt? Dessutom blir det mycket mer avgaser när biltätheten ökar. Parkerings bekymmer är det redan vid Edsbergs Centrum. Att komma ut från Edsbergs Centrum är redan ett elände redan nu. Köerna vid korsningen upp/ner till Edberg och Edsbergsvägen är redan idag ett gissel och det sker bilolyckor i korsningen varje vecka.
Jag bor i området sedan ca 15 år, jag har alltid haft hund och jag går runt Väsjöbacken varje dag året runt och det skulle vara en katastrof om bygget blir av. Vi behöver ha lite gröna ytor kvar annars mår vi inte bra.
Sollentuna och Edsbergsbor protestera mot alla dessa vansinniga planer!

Ann Furugård