Nu dör träden vid Väsjötippen

- De här barrträden dog för några år sedan, säger Artemi Uusaar som har promenerat mycket i skogen kring Väsjötippen med sin fru Aino under de 26 år de bott i Edsberg. Foto: TOMAS ONEBORG.

Norrort No 15, 9 april 1981

– Det har blivit värre och värre i naturen kring Väsjötippen. Det stinker, träd dör och ett gulbrunt skum kommer fram i marken varje höst och vår. Vi flyttade till Edsberg för 26 år sedan för det var så vacker natur. Men nu funderar vi på att flytta härifrån.

Det säger Artemi och Aino Uussari som varje dag, promenerar i motionsspåren kring Väsjötippen. Norrorts reporter och fotograf stötte av en slump samman med paret Uussari när vi skulle se på en plats inne i skogen till höger om vägen till tippen, där en massa träd dött.

Platsen ligger intill ett avloppsrör och vid mynningen kunde man se ett gulbrunt skum, som påstås  finnas där vid snösmältningen och vid höstregnen. De sju döda granarna och den döda lövslyn står alldeles  intill i vatten. Granarna är mycket höga och står intill varandra. På de meterhöga lövträden som dött syns en skärvit mögelliknande beläggning. Platsen med de döda träden ligger alldeles nedanför tippen.

Snön är gul

Det gulbruna skummet syns lite varstans intill motionsspåret och på sina ställen är snön gulbrunfärgad.

På andra sidan höjden strax till vänster om slalombackens nederdel finns ett stråk, där vatten rinner utmed berget. Även här har en del lövsly dött och har också samma vitskära mögelbeläggning. Snön är delvis gulbrunfärgad.

Nedanför hoppbacken är också snön gulbrunfärgad och när vi passerade kändes en unken ”avloppslukt” som är svår att definiera.

Luktade illa

Enligt samstämmiga uppgifter framträdde i höstas intill barackerna vid Edsbergs sportfält två stora bruna fläckar i gräset och en intensivt dålig lukt kom från dessa. Som ”grisskit” säger en som känt lukten.

En som inte vill stå i tidningen med sitt namn säger sig ha iakttagit lastbilar, som på kvällen kört upp till tippen med sina laster i skydd av mörkret. Bommen har stått öppen fast tippen varit stängd. Han har också sett slamsugarbilar gå upp till tippen.

Vidare har till tidningen framkommit uppgifter om att det skulle förekomma ren giftdumpning av sådant avfall ”som de inte ens ville ta emot i Tyskland”.

Norrort frågar den ansvarige vid ABV, Bengt Eriksson, om han kan garantera att det inte förekommit illegal giftdumpning vid Väsjötippen?

– Garantera kan jag givetvis inte, svarar Bengt Eriksson. Vi kan ju inte hjälpa om det smyger sig in någon obehörig och tippar av ett lass arsenik eller något sådant. Men det där med giftdumpning har jag svårt att tro på.

Hälsovårdschefen Åke Claesson har redan tagit prover vid platsen med de döda träden. Svar på laboratorieproverna väntas komma om några dagar.

LOUISE DRANGEL

Källa: Norrort No 15, 9 april 1981